Gå till innehåll

Bli kompis med din kropp

Abstraktissa kuvituskuvassa peili.

När sjukdomen gör livet besvärligt och utmanar din kroppsuppfattning, ska du vara snäll mot dig själv. Ingen har en perfekt kropp, men det finns mycket gott i varje kropp.

Det verkar vara väldigt svårt att vara helt nöjd med sin egen kropp. Det finns dagar då du gillar det du ser i spegeln, och det finns dagar då svagheterna i din kropp slår emot dig i spegelbilden. Tjocka lår, små bröst, tunt hår, sneda tänder, en rund mage, prickar i ansiktet, stela fingrar – allt sådant kan vara irriterande när du har en ”bad body day”.

”Även om du har en balanserad kroppsuppfattning, väcker ditt eget utseende ibland negativa tankar och känslor. Vi har alla drag som vi inte gillar särskilt mycket. Ibland är det lite svårare att känna sig hemma i sin egen kropp”, säger psykolog, psykoterapeut Katarina Meskanen.

Vi har alla vår egen uppfattning om vår kropp och hurdan den är. Kroppsuppfattningen är en subjektiv, inre representation av vår egen kropp och dess värde. Den består av obser vationer, tankar, känslor, övertygelser, förväntningar och upplevelser relaterade till kroppen.

Om uppfattningen är positiv, är relationen till vår egen kropp oftast balanserad och okomplicerad. Kroppen är värdefull precis som den är trots krämpor och brister. Du vill lyssna på kroppens behov och ta hand om dess välbefinnande.

”När kroppsförhållandet står på en stabil grund, kan du acceptera också tråkiga tankar och känslor och hantera dem med mildhet och acceptans. Du kan låta dem komma och gå.” Du kan förhålla dig till dem som till regn: Jag behöver inte gilla regn, men jag kan ändå gå ut. Dåligt väder går över. Om du känner dig uppsvälld, kan du ta på dig lösare kläder i stället för att klä dig i en snäv fodralklänning och ändå gå på fest.

”Den som har en balanserad kroppsuppfattning framstår ofta utåt som tr ygg och avspänd, behöver inte skämmas för eller besväras av sin kropp och vågar uttrycka sig kroppsligt. Det är också lätt för andra att umgås med sådana människor.”

Sjukdomen kan orsaka en spricka

Kroppsbilden är inte huggen i sten, utan förändras under livets gång. Den formas till exempel av livshändelser och -upplevelser, ökad ålder, signaler och influenser från omvärlden och samverkan med andra människor. Många vet att elaka ord gör ont och kan spöka i minnet i åratal.

När du insjuknar eller skadar dig, förvrängs din bild av dig själv som en hel och kapabel person. Kroppen klarar kanske inte längre av samma saker som tidigare. Den känns kanske inte som din egen kropp eller beter sig inte som du skulle vilja att den gjorde. Det sker saker i kroppen som du inte kan styra över, och det kan vara skrämmande, irriterande, skapa ångest och göra dig deprimerad.

”En sjukdom med sina symtom, fysiska förändringar och begränsningar och behandlingar och deras eventuella biverkningar påverkar din kroppsbild mer eller mindre. Känslorna om den egna kroppen kan bli negativt färgade”, säger Meskanen.

Det faktum att sjukdomen vid reumatiska sjukdomar går i skov är en prövning för kroppsbilden. Du kan tro att allt är som det ska, men sjukdomen kan slå till igen när du minst anar det. Läkemedlet som hållit sjukdomen i schack i åratal kan plötsligt förlora sin effekt. Du blir återigen tvungen att börja leta efter och testa dig fram till en behandling som passar. Det känns kanske som om kroppen har svikit ditt förtroende.

”Att jobba med relationen till din kropp är en del av sjukdomsbehandlingen. Var snäll mot dig själv och ha överseende med din kropp. Kroppen är inte skyldig eller din fiende och den ställer inte till med problem avsiktligt.”

Kom ihåg att ingen är sin sjukdom. Fråga gärna dig själv vad annat du är, och fokusera på allt det du kan göra, uppleva och känna trots sjukdomen.

”Hjärnan är väldigt flexibel och psyket anpassningsbart. Det du tänker på, förstärks.”

Saker och ting anpassar sig till en ny verklighet med tiden och många återfinner tacksamheten. Jag kan inte åka på en jordenruntresa med bara en ryggsäck på ryggen, men jag kan fortfarande gå ut på promenad med en vän.

Andra har det lättare, eller?

Många ser sin egen kropp genom andra linser än andras kroppar. En person som har en reumatisk sjukdom kan tänka att andra människor utan synliga funktionsnedsättningar är automatiskt friska även om den egna sjukdomen inte medfört synliga funktionsnedsättningar.

”Många sjukdomar är svåra för andra att upptäcka. Det kan på ett visst sätt göra situationen svårare. Du kan känna dig pressad att bevisa för utomstående att sjukdomen faktiskt försämrar din funktionsförmåga även om det inte syns utåt.”

Typiskt för missuppfattningen att andra har det lättare är att du jämför dig med personer som har det bättre ställt. Ju längre idealet är från din egen verklighet, desto mer sannolikt är det att du är missnöjd med dig själv.

Det är lätt hänt att du bara jämför en detalj i sammanhanget, till exempel sjukdomen. Då missar du lätt att även om den andra är frisk, har hen kanske inte en lika lycklig relation och tre underbara barn som du själv har.

Andra människor kan rubba självuppfattningen med taktlösa, sårande eller närgångna kommentarer eller frågor. Hemska saker, vad har hänt med din hand? Vad mycket du har gått ner i vikt, är allt bra? Är det inte hemskt att äta så mycket läkemedel?

”Du ska aldrig kommentera någon annans sjukdom eller vårdbalans om du inte är den personens behandlande läkare. Alla har rätt till kroppsfrid”, poängterar Meskanen.

Kroppsfrid innebär att visa respekt för sin egen och andras kroppar. Vi låter människor vara som de är och gör inte antaganden om andra utifrån deras kroppar. Om andra människors uttalanden sårar dig, är det viktigt att du accepterar dina egna känslor, har medkänsla med och tröstar dig själv.

Även om ord kan såra, ska du inte älta de sårande orden inom dig, för då förstärks de. Sök dig i stället ut bland folk, tala om dina känslor med andra eller fokusera på något du gillar att göra.

Du är fin och värdefull som du är

Huruvida du accepterar din kropp eller inte har en enorm inverkan på din självkänsla. Om du har utmaningar med din självbild, upptas dina tankar ständigt av din osäkerhet och ditt missnöje med din kropp. Det tar upp tid, energi och fokus. Det kan skapa ångest och göra dig deprimerad.

”En negativ kroppsbild gnager överraskande mycket på ditt fysiska välbefinnande. Det sätter dina sociala relationer på prov och du kan känna dig obekväm i många situationer i vardagen som har att göra med kroppen.”

Du kanske utesluter vissa möjligheter som till exempel att gå till stranden, bada bastu eller gå in i en provhytt om du tycker att din kropp inte ser ut som du vill.

Sexualiteten kan också bli lidande. Om du inte mår bra i din egen kropp, kan det vara svårt att hänge dig åt att njuta av sex. Det är också svårt att ta hand om kroppen om du inte anser att du är värd omsorgen.

Du kan lyckligtvis lära dig att bli mer positiv till din kropp. Det är inte nödvändigtvis något som sker på en gång eller enkelt, utan det kräver träning.

”Det första steget är att ge upp tanken på att du kan vara 100-procentigt nöjd med dig själv. Försök bli partner med din kropp. Det är lätt att leva om du vid din sida har en partner som du älskar och uppskattar även om partnern ibland kan vara väldigt irriterande.”

Mot en bättre kroppsuppfattning

  • Acceptera dina tankar, förnimmelser och reaktioner om din kropp, också de som är obekväma och otrevliga. Ibland känner du dig inte bekväm i din egen kropp, och det är helt ok. Du kan konstatera att nu känns det så här, och påminna dig själv om att känslorna avtar så småningom.
  • Lär dig att se kroppen som en helhet i stället för att fokusera på detaljer. Fokusera på det som din kropp känner, hur den fungerar och vad den klarar av i stället för att bara titta på hur den ser ut.
  • Visa medkänsla och tala vänligt till dig själv som till en god vän. Du kritiserar och hånar ju inte andra heller.
  • mgås med människor som har en okomplicerad relation till sin kropp och accepterar alla slags kroppar. Den accepterande inställningen kan smitta.
  • Var uppmärksam på vilken typ att jämförelser du utsätter dig för. Särskilt sociala medier kan skapa orealistiska förväntningar och förstärka en negativ kroppsbild.
  • Acceptera att din kropp är värdefull som den är. Du behöver inte plåga eller förminska den, men inte heller nödvändigtvis älska den om du inte vill. Det räcker om du förhåller dig neutralt till den utan att hata den.

Text: Pirkko Tuominen
Bild: 123.rf ja Susa Laine
Översättning: Ingela Åström

Artikeln har publicerats i Tidningen Reuma 1/2025.