Du kan förbättra det fokus och det arbetsminne du behöver i ditt jobb genom att göra ändringar både på individnivå och inom arbetsgemenskapen.
Minska störningarna i arbetsmiljön
Det är bra att i arbetsgemenskapen komma överens om gemensamma rutiner för att minska antalet avbrott, bland annat vilka kommunikationskanaler man använder på arbetsplatsen. Är det vanligt att ställa sig i dörröppningen till en kollega för att fråga om något som är oklart, eller sköts kommunikationen på annat sätt?
Hantera informationsöverflödet
Om de gemensamma spelreglerna på arbetsplatsen är otydliga eller om det finns många outtalade regler på arbetet, är det bra att föra dem på tal. Samtidigt kan det vara nyttigt att komma överens om hur brådskande ärenden uppmärksammas mitt i informationsflödet. Om möjligt vore det bra att organisera arbetet så att man kan göra en arbetsuppgift i taget; vår hjärna är inte skapad för multitasking.
Underlätta kommunikationen
Det är bra att komma överens om tydliga och enhetliga palaver- och mötespraxis. Hjälp finns att få bland annat i sammanfattade instruktioner och annan lättillgänglig information. Det är också bra att skapa spelregler för situationer där beslutsfattandet kräver mer tid eller konsultation hos andra.
Minska din minnesbelastning
Det är bra att strukturera och lista saker att komma ihåg på ett ställe. Du kan till exempel göra checklistor över hur och i vilken ordning vissa saker borde göras och hur mycket tid du behöver reservera för dem och så vidare. Glöm inte minneshjälpmedel såsom en kalender, kom ihåg-lappar, egna minnesregler med mera.
Underlätta inlärningen
Tveka inte att berätta vad du behöver lära dig mer om och vilka färdigheter du behöver stärka. Lär dig nya saker lite i taget och i tydliga helheter.
Tidsanvändning
Fundera på hur ditt eget sätt att jobba påverkar andra. Ställ mål för dig själv, prioritera och planera hur du ska använda din tid effektivt utifrån dina egna krafter. Fundera på vilka av dina uppgifter som behöver åtgärdas direkt, vad är viktigt, men inte brådskande och vad är mindre viktigt. Planera även hur mycket tid du kan använda för varje arbetsfas och i vilken ordning du borde jobba. Öva på det sätt som passar dig bäst!
Läs mer om hjärnans välbefinnande (på finska)