Rahastoista tukea vaikeaan tilanteeseen

Jos tulot ovat niukat ja talous tiukilla, Reumaliiton rahastoista voi hakea apua terveyttä tai toimintakykyä edistävään hankintaan.
Joskus yllättävä meno tai elämäntilanteen muutos voi horjuttaa taloudellista tasapainoa. Silloin yksi mahdollisuus voi olla hakea avustusta Reumaliiton rahastosta.
Rahastot on aikoinaan perustettu testamenttilahjoituksena saaduilla varoilla. Avustusten myöntämisestä päättää Reumaliiton hallituksen nimeämä rahastotyöryhmä.
Rahastoista myönnettävät avustukset on tarkoitettu tukemaan reuma- tai muuta tuki- ja liikuntaelinsairautta sairastavia, jotka ovat jääneet yhteiskunnan tukiverkkojen väliin.
”Ensisijaisesti ohjaamme ihmisen hakemaan hänelle kuuluvia yhteiskunnan tukia, mutta on tilanteita, joissa yhteiskunnan tukiverkossa on reikiä, joista ihminen voi pudota. Rahastoista voidaan tukea ihmisiä inhimillisissä elämäntilanteissa, joita lakisääteiset järjestelmät eivät ota huomioon”, rahastotyör yhmän puheenjohtaja Jenni Pohjonen kertoo.
Rahastojen käyttöä ohjaavat kunkin rahaston omat säännöt. Enni Viian rahastosta voidaan tukea Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin alueella asuvia reumasairauksia sairastavia ihmisiä, Pirkko Handolinin rahastosta myönnetään avustuksia vaikeavammaisille reumasairauksia sairastaville ja Hugo Eklundin rahastosta reuma- ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastaville.
Mihin avustusta voi saada?
Avustusta voidaan myöntää perusteltuun ja tarkoituksenmukaiseen terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä edistävään välttämättömään hankintaan tai palveluun.
”Ihmisen tilanne on voinut jatkua pitkään taloudellisesti heikkona tai sitten elämäntilanne on muuttunut äkillisesti, hakija on esimerkiksi päässyt opiskelemaan tai perheessä on tapahtunut iso muutos”, Pohjonen sanoo. Hän tuntee suomalaisen sosiaaliturvajärjestelmän hyvin myös työnsä puolesta, sillä hän on työskennellyt diakoniatyöntekijänä ja hoivakodin johtajana.
Avustuksella tuettavan hankinnan tulee tulla hakijan henkilökohtaiseen käyttöön, ei esimerkiksi perheelle. Se voi olla pyörä, liikuntaharrastus tai apuväline, jota ei julkisesta apuvälinepalvelusta ole saanut.
Myös kuntoutumiseen ja kotona asumista tukeviin tarpeisiin voi saada avustusta. Vuonna 2024 myönnettyjen avustusten keskimääräinen arvo oli 550 euroa. Avustusta voi pääsääntöisesti saada yhden kerran.
Eräs avustuksen saanut henkilö kertoo: ”Olen työkyvytön, eikä itselläni ole varaa suuriin hankintoihin. Minulla oli lääkinnällistä kuntoutusta vaikeaan tule-sairauteen, mutta kuopalle painunut vanha sänky aiheutti sen, että heräsin uusien kipujen kanssa joka aamu. Lihakset olivat jatkuvassa jännitystilassa ja monet nivelet ja hermot olivat puristuksessa. Reumaliiton taloudellisen tuen avulla sain vihdoin terveydentilalleni sopivan sängyn. Tästä oli todella merkittävä apu. Pystyin nukkumaan levollisesti ja jatkamaan kuntoutusta.”
Miten avustusta haetaan?
Avustusta haetaan täyttämällä hakemuslomake, joka löytyy Reumaliiton verkkosivuilta. Lomakkeen voi pyytää paperisena postitse, jos verkossa täyttäminen on hankalaa. Tar vittaessa Reumaliitosta saa apua hakemuksen täyttämiseen.
Hakemuksessa tulee kertoa selkeästi oma tilanne ja perustella, miksi avustusta tarvitaan.
”Aina pitää ensin olla haettuna toimeentulotukipäätös. Se voi olla joko myönteinen tai kielteinen. Reumaliiton rahastosta voidaan myöntää avustusta, vaikka toimeentulotukea olisi myönnetty, jos se ei riitä kattamaan tarvetta”, Pohjonen kertoo.
Myös asumistukea pitää hakea, ellei asu omistusasunnossa. Niihin ei voi saada asumistukea.
”Ohjaamme hakijaa hakemaan ensin tukia, joihin hänellä saattaa olla oikeus. Se voi siirtää hakemuksen käsittelyn seuraavaan kokoukseen, joten nämä kannattaa selvittää ennen hakemuksen tekemistä.”
Hakemuksen liitteeksi tarvitaan ainakin lääkärinlausunto tai muu selvitys sairaudesta, selvitys tuloista ja menoista, esimerkiksi verotuspäätös, palkkatodistus tai eläketodistus sekä mahdolliset selvitykset jo haetuista tai saaduista muista tuista. Hakemukseen voi liittää myös hinta-arvion tai esitteen hankinnasta, johon avustusta haetaan.
Avustusta ei voi saada rahallisena tukena, vuokran maksuun, ruokakuluihin, velkojen maksuun tai esimerkiksi auton hankintaan.
Hakemukset käsittelee Reumaliiton rahastotyöryhmä, johon kuuluu Pohjosen lisäksi kaksi liiton hallituksen jäsentä ja Reumaliiton talouspäällikkö. Avustukset ovat kertaluonteisia.
”Hakemuksessa kannattaa kertoa rehellisesti ja avoimesti omasta tilanteesta ja tarpeista. Hakemukset käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti ja hakijan yksityisyyttä kunnioittaen”, Pohjonen sanoo.
Työryhmä kokoontuu käsittelemään hakemuksia kaksi kertaa keväällä ja kaksi syksyllä. Siksi rahastoista myönnettävät avustukset eivät ole ratkaisu akuuttiin tilanteeseen, vaan hakiessa kannattaa miettiä vähän pidemmälle tulevaisuuteen.
”Jos taloudellinen tilanne on heikko ja mielessä on tarpeellinen hankinta, niin aina kannattaa hakea,” Pohjonen rohkaisee.
Teksti: Minna Elo
Lisätietoja ja hakemuslomake:
Juttu on julkaistu Reuma-lehdessä 2/2025.